Wij zijn Marion en Annelies, sinds december de nieuwe kartrekkers van Financieel Sterk. Marion is vooral voor de organisatorische kant en de aanvragen verantwoordelijk, Annelies voor de training en intervisie.
Arnhem is een van de armste gemeentes in Nederland. Daaruit zou je mogen concluderen dat er dan behoorlijk wat gezinnen zijn die elke maand weer moeite hebben met rondkomen. Maar we zien dat niet terug in het aantal aanvragen voor ondersteuning door een budgetcoach.
Daarom is onze ambitie om dit jaar te proberen meer inwoners te bereiken. Deze en volgende maand zijn we vooral nog bezig met het structuren van de organisatie. Daarna gaan we de boer op, langs allerlei mogelijke partijen waar een budgetcoach uitkomst kan bieden. Allereerst zijn dat de partijen die nu ook al regelmatig verwijzen, zoals de wijkteams. Daarna komen andere partijen aan de beurt. (Wil je alvast ingepland worden? Mail naar financielevrijwilligers@rijnstad.nl, dan prikken we vast een datum.) Ondertussen zijn we ook druk met het uitbreiden van het aantal vrijwilligers. De ambitie voor dit jaar is een verdubbeling van het aantal vrijwilligers en aanvragen.
Waarvoor kun je een financiƫle vrijwilliger inschakelen?
De vrijwilligers helpen met de thuisadministratie en geven budgetcoaching. Vaak gaan die twee hand in hand: mensen hebben vaak geen overzicht en dat levert stress op. Het fijne is dat de vrijwilliger een tijdje (in principe tot een jaar) met een inwoner kan meelopen en daardoor ook kan inzetten op de vaak benodigde gedragsverandering. Die is gericht op een grotere redzaamheid van de inwoner: als de vrijwilliger weg is, moet de inwoner wel zelf verder kunnen. Als het nodig is, overleggen ze met de vaste begeleider of ons.
Wij zorgen dat de vrijwilligers up-to-date blijven wat de inhoudelijke kant van het werk betreft. Daarnaast gaan we regelmatig intervisiebijeenkomsten houden. Het is namelijk best wel solistisch werk dat de vrijwilligers doen. Door het delen van kennis en ervaring met elkaar kunnen ze van elkaar leren en weten ze elkaar makkelijker te vinden.
Waar vind je ons?
Onze thuisbasis is jongerencentrum De Madser. De vrijwilligers komen echter gewoon bij de mensen thuis of spreken op een van de wijkcentra af, wat de inwoner wil. Je kunt ons bereiken op bovengenoemd e-mailadres of op 06 5287 4793 (Marion, niet op woensdag) of 06 2043 9987 (Annelies, niet op donderdag).