Iedereen doet weleens boodschappen. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet te veel uitgeeft in de supermarkt. Ben jij wel eens geschrokken van het hoge bedrag dat de caissière noemde bij het afrekenen? Hieronder zullen enkele bespaartips worden genoemd omtrent boodschappen doen.
Bijhouden
Hoeveel geld heb je de afgelopen week uit gegeven aan de boodschappen? Maar ook aan kleine tussendoortjes? Waarschijnlijk heb je hier niet gelijk een antwoord op.
Het bijhouden van jouw uitgaven is een eerste stap als je wilt gaan besparen. Het is fijn om te weten waar het geld naartoe gaat. Vaak weten we dit niet. Je kunt jouw uitgaven bijhouden in een kasboek of in een schriftje noteren.
Bespaartips
Boodschappen doen is iets wat heel gewoon is. Daarom denken we er vaak niet over na, maar boodschappen kunnen best een grote uitgavenpost zijn. Zo blijkt dat 33% bij een voorgenomen aankoop na gaat of het ook in de aanbieding verkrijgbaar is (Bron: Nibud). Met wat goede bespaartips kun je besparen op de boodschappen.
- Maak een planning voor wat je de aankomende week wilt gaan eten. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je voor de komende week in huis moet halen en maar één keer naar de supermarkt hoeft. Hierdoor wordt je minder verleid om extraatjes te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.
- Bekijk de folders van de supermarkten in de omgeving. Deze folders zijn vaak ook online terug te vinden. Maak jouw weekmenu aan de hand van de producten die in de aanbieding
- Aanbiedingen kunnen helpen bij het besparen op de boodschappen, maar dat geldt alleen als je de producten ook echt gaat gebruiken. Koop geen producten in de aanbieding die je verwacht niet te gaan gebruiken. Lang houdbare producten zoals thee, pasta en tandpasta komen altijd wel op. Maar is het tweede pakje vlees voor de helft van de prijs, maar je hebt geen vriezer thuis om het te bewaren? Laat dat tweede pakje dan liggen.
- Doe geen boodschappen als je trek hebt! Trek maakt dat je minder weerstand kunt bieden aan verleidingen in de supermarkt.
- Haal hele groenten in plaats van voorgesneden groeten. Voorgesneden groenten zijn vaak duurder dan hele groenten. Ook kan je vaak meerdere keren van hele groenten eten.
- Je kunt ook de markt bezoeken. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoper dan in de supermarkt. Zeker aan het einde van de dag. Let er wel weer op dat je niet meer koopt dan dat je nodig hebt, zodat je aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.
- Gaan jouw kinderen mee boodschappen doen? Spreek dan van tevoren af wat je wel en niet koopt en wat zij eventueel mogen uitkiezen. Dit zorgt ervoor dat er niet onverwachts toch meer wordt meegenomen dan wat vooraf de bedoeling was.
- Even wat vaker bukken in de supermarkt kan ook een interessante besparing opleveren. De duurdere A-merken staan vaak op ooghoogte. Onderaan in de schappen staan vaak de wat goedkopere huismerken.
Kortom, begin met het inzichtelijk maken van hoeveel geld je nou precies uitgeeft in de supermarkt en houdt dit bij in een kasboekje of in een schriftje. Maak vervolgens gebruik van de bovenstaande tips om te voorkomen dat je meer geld uitgeeft in de supermarkt dan dat je zou willen. Succes!