Regelmatig verandert er iets met betrekking tot geldzaken. Voor een professional die zich niet bezighoudt met de ontwikkelingen op dit gebied, houden wij je graag op de hoogte en zetten we de belangrijkste punten op een rij. Wellicht wat taai om te lezen en onthouden maar we hopen dat je erop teruggrijpt zodra je een soortgelijke situatie bemerkt bij een inwoner.

Beslag op het vakantiegeld
In mei en juni is het vakantiegeld uitbetaald. De deurwaarder maakt een berekening met hoeveel de schuldenaar nodig heeft om van te leven, dit heet de beslagvrije voet. Het bedrag van de beslagvrije voet mag een inwoner houden. Alles boven de beslagvrije voet gaat naar de deurwaarder. Bij inwoners met een inkomen op bijstandsniveau, is er 5% inkomen beschikbaar voor beslag. Vaak is dat het vakantiegeld. Het kan dus niet zijn dat er én maandelijkse afdracht aan de deurwaarder is én dat het vakantiegeld wordt ingehouden. Wil je laten checken of de beslagvrije voet klopt of twijfel je over de inhouding? Neem contact op met Goed Geregeld Arnhem.

Nieuws gemeente Arnhem:
Maandelijks hoger inkomen voor inwoners met een bijstandsuitkering met beslag of verrekening
Vanaf 1 juni 2024 verandert de vakantiegeldreservering voor inwoners waarbij beslag is gelegd op de uitkering (loonbeslag) of waar de gemeente een deel van de uitkering verrekent met een schuld (inhouding op de uitkering). Inwoners hebben het recht om minimaal 95% van de uitkering maandelijks te ontvangen. Die overige 5% moet volgens de wet worden gebruikt voor de aflossing van schulden.

Tot 1 juni reserveerde de gemeente voor deze inwoners maandelijks ook het vakantiegeld. Dit is veranderd om te zorgen dat deze inwoners maandelijks 95% van hun uitkering op hun rekening ontvangen. Zo kunnen zij de vaste lasten en de boodschappen beter betalen. De inwoner houdt maandelijks meer geld over maar ontvangt geen vakantiegeld meer.

Beslag op het inkomen na 1 juli 2024
Op 1 juli 2024 gaat het minimumloon weer omhoog. Voor inwoners met beslag op het inkomen verandert de beslagvrije voet niet automatisch. Dat betekent dat er meer ingehouden wordt omdat de beslaglegger het oude inkomen gebruikt. Belangrijk is dat de inwoner zo snel mogelijk de nieuwe betaalspecificatie of loonstrook naar de beslaglegger stuurt.

Toeslag bij Wajong
Wajong’ers vragen vaak geen Toeslagenwet bij het UWV aan, terwijl ze er wel recht op hebben. De toeslagenwet gaat over het aanvullen van een UWV-uitkering tot het sociaal minimum. Volgens het onderzoek van de Arbeidsinspectie, is de Toeslagenwet een complexe wet en gaat het UWV uit van de eigen verantwoordelijkheid van inwoners om de toeslag aan te vragen. In de praktijk sluit dit sluit niet altijd aan bij de doelgroep. Het is daarom goed om te checken of een inwoner dit kan aanvragen. Goed Geregeld Arnhem kan hierbij helpen.

Huurverlaging mogelijk voor inwoners met een laag inkomen
Lage inkomens kunnen dit jaar in aanmerking komen voor huurverlaging in 2024. Per juli 2024 is de huur weer omhoog gegaan. Daarom is het goed om te checken of de inwoner voldoet aan de voorwaarden van de huurverlaging. Belangrijk is dat er in 2024 geen recht op huurverlaging is als de inwoner deze al heeft gehad in 2023. De inwoner heeft tot 30 december 2024 de tijd om de verhuurder om huurverlaging te vragen.