“Voor mezelf opkomen, hulp vragen, aan mezelf denken, vriendschap – ik heb zoveel geleerd.”
“Praten helpt, je staat er niet alleen voor, en schaamte is niet nodig.”
“Door gesprekken leer je onbewust dingen die je in de praktijk gebruikt.”
“Er werd niet geoordeeld; alle moeders waren open en positief.”
“Het werkt echt – ik moet het alleen consequent blijven doen.”
Dit zijn enkele ervaringen van ouders (voornamelijk moeders) die deelnamen aan de eerste ronde van het ZakgeldProject. Het project bracht niet alleen bewustwording over geld en financiële opvoeding op gang, maar stimuleerde ook persoonlijke groei, het stellen van grenzen, en het nemen van eigen regie.
Tijdens de bijeenkomsten werd ook teruggeblikt op de financiële opvoeding thuis. Voor veel deelnemers was geld een taboe of simpelweg iets dat werd uitgegeven zodra het er was. Eén moeder vertelde dat zij vooral had geleerd hoe je een lening afsluit. Alle deelnemers gaven aan hun kinderen graag iets anders mee te willen geven, maar wisten niet altijd hoe. Het project bood hiervoor handvatten.
Ervaringsdeskundige aanpak
Persoonlijke ervaringen spelen een grote rol binnen het project, en vertrouwen is hierin essentieel. De oudergroepen worden begeleid vanuit een ervaringsdeskundige aanpak, waarin gelijkwaardigheid en oordeelloosheid centraal staan. Eén van de coaches heeft zelf ervaring met armoede en schuldhulpverlening. Door haar verhaal te delen, ontstaat er ruimte voor openheid en herkenning, waardoor ouders eerder hun zorgen durven uitspreken.
Indien nodig wordt samen met ouders gekeken naar aanvullende ondersteuning. De coaches zijn bekend met het sociaal domein in Arnhem en kunnen helpen bij het vinden van passende hulp.
Opzet van het project
Gedurende vier maanden ontvangen kinderen wekelijks zakgeld. In tien bijeenkomsten (inclusief avondmaaltijd) worden ouders en kinderen begeleid in het leren omgaan met geld. Kinderen leren spelenderwijs over sparen, keuzes maken en omgaan met verleidingen. Ouders bespreken thema’s zoals financiële opvoeding, omgaan met beperkte middelen, en leren hun kind zelfstandigheid rond geld aan. Het programma is deels afgestemd op wensen van de deelnemers.
Samenwerking met professionals
Professionals die in hun werk gezinnen tegenkomen die baat hebben bij dit project, worden uitgenodigd om mogelijke deelnemers te signaleren. Bij interesse wordt een kennismakingsgesprek gepland om te bekijken of deelname passend is. Een nieuwe ronde start in oktober 2025.
Wil je meer informatie?
Bellen en/of appen met:
Joyce – Kinderwerker Rijnstad: 06 – 15 49 73 39
Heidi – Jeugdcentrum Vogelwijk: 06 – 11 19 56 64
José – Ervaringsdeskundig coach: 06 – 101 02 477